Båttur till Jönkön

IMG_4229.JPGI samband med det tillfälle att mamma och hennes sambo köpt segelbåt så bjöds jag på en premiärtur i deras segelbåt – Ingrid (bilden bredvid). Turen skulle gå från deras båtplats i Ettans småbåtshamn (södra hamn) till Junkön som ligger ungefär 18 kilometer ut i skärgården.

Vi avreste strax efter 10:00 på lördag morgon då vi redan på förhand visste att det skulle ta ett bra tag att ta sig ut till ön såväl som att vi ju skulle hinna tillbaka under samma dag. Då vädret också var lite osäkert valde vi att ta oss ut mot Svinholmssundet med hjälp av motor istället för segel. Resan till Junkön gick bra så när som på ett motorstopp och en liten grundstötning på en lång sandbank utanför junkön som dock gick bra och vi fastande inte mer än en liten stund innan vi kunde komma loss från själva sandbanken. nedan ses bilder från själva utresan.

[pe2-gallery class=”alignleft” ] IMG_4103.JPGIMG_4105.JPGIMG_4109.JPGIMG_4121.JPG[/pe2-gallery]

Precis när vi nästan var framme på Junkön så kom regnet, ett lätt duggande som dock såg ut att hålla i sig under eftermiddagen och emot kvällen. Enligt sjövädret så skulle det dock lätta till kl. 18:00 och väderleksrapporten spådde sol och fint väder på kvällen.

IMG_4215.JPGI hamn fanns det hamnvärdar som tog emot oss vilket definitivt gjorde det lätt för oss att ta oss in i hamnen och göra fast båten i bryggan i själva fiskehamnen. Det första vi gjorde efter att båten gjorts fast och packats ur var att uppsöka det lokala kaféet för att få i oss ett par koppar kaffe (riktigt bra och  gott kaffe visade det sig också vara.). Vi kunde konstatera att både servicen såväl som själva faciliteterna var jättefina och allt verkade fungera bra och smidigt.

IMG_4180.JPGPå plats så besökte vi också ”Hattkvarnen” som bara ligger några hundra meter från själva gästhamnen. Själva kvarnen byggdes i slutet av 1700-talet och användes för malning av korn- och rågmjöl av både öbor och folk från närbelägna öar.

Det verkade också som att man kunde gå upp i själva kvarnen, men det var inte något som vi gjorde utan när vi tagit lite bilder så återvände vi sedan till Fiskehamnen. På vägen tillbaka så passade jag på att ta lite bilder på öns brandbil såväl som på ett fordon som kanske används vintertid för att kunna transportera skolbarnen till och från ön? (min gissning iaf). Jag tog också lite mer bilder från själva Fiskeläget.

[pe2-gallery class=”alignleft” ] IMG_4199.JPGIMG_4203.JPGIMG_4204.JPGIMG_4208.JPGIMG_4210.JPGIMG_4215.JPGIMG_4221.JPGIMG_4229.JPG[/pe2-gallery]

Maten för dagen bestod av grillning av hamburgare och var givetvis ett uppskattat inslag på resan.

[pe2-gallery class=”alignleft” ] IMG_4124.JPGIMG_4134.JPGIMG_4136.JPGIMG_4142.JPGIMG_4164.JPG[/pe2-gallery]

kl. 18 så hade vädret klarnat in mot Luleå och det var dags att göra loss båten för att påbörja resan hemåt. Vi hade en bra resa hem som bjöd på bra och soligt väder vilket var skönt för oss alla. Till sist när vi passerat Tjuvholmssundet så passade jag på att sätta mig i fören på båten för att ta lite bilder på väg in mot staden.

[pe2-gallery class=”alignleft” ] IMG_4230.JPGIMG_4234.JPGIMG_4240.JPGIMG_4246.JPGIMG_4255.JPGIMG_4263.JPGIMG_4277.JPGIMG_4306.JPGIMG_4321.JPGIMG_4322.JPGIMG_4330.JPGIMG_4350.JPGIMG_4362.JPGIMG_4384.JPGIMG_4387.JPGIMG_4389.JPGIMG_4391.JPG[/pe2-gallery]

Summering av dagen var att det var en lyckad och framför allt en trevlig resa som avrundades på ett härligt sätt då det var i princip vindstilla när vi gled in i Ettans småbåtshamn där jag sedan tog cykeln för vidare färd hemåt. ”Gunget” kände jag dock av ända till jag gick och lade mig flera timmar senare…

Annonser

Publicerad av Erik Ellingsson

Amateur actor, Sceptic and IT consultant with interest for Hockey (of course for my local team - Luleå Hockey), Environmental issues, Photography and Golf.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: