Spotify

Spotify spelas på min Squeezebox!

För den som inte känner till Squeezebox så är detta en smidig liten ”nätverks-musikspelare” som går att koppla upp direkt mot internet eller mot en egen musik-server och som gör det möjligt att lyssna på sin stereo eller någon annan enhet i hemmet med bra ljudkvalité och erbjuder också ett enkelt och rent gränssnitt där den huvudsakliga interaktionen sker med fjärrkontroll.

Spotify är ju den finfina Svenska musiktjänsten där man enkelt och snabbt får tillgång till en musikkatalog på ett par miljoner låtar och är en tjänst som jag också kört som premium-användare under en rätt så lång tid nu.

Så, äntligen efter lång tid så har det äntligen släppts en beta för det plugin som klarar av att integrera Spotify och Squeezebox! (Jag har väntat länge). Jag har en Squeezebox i sovrummet som hittills mest används till att lyssna på webradio och podcasts med och det jag saknat mest har varit möjligheten att också lyssna på Spotify genom denna fantastiska lilla maskin.

Det har visserligen funnits lösningar för detta tidigare, men det har alltid krävt att själva ”Spotify-applikationen” kör på servern som huserar Squeezebox-servern såväl som att en särskild programvara behövts för att konvertera Spotify-strömmen till en lokal ljudström som sedan skickats vidare till själva Squeezeboxen. Denna typ av lösning har också i regel medfört att Squeezeboxen blivit en enhet för att ”bara spela upp ljud” och inte medlåtit kontroll direkt via fjärrkontrollen vilket också i mitt tycke gjort tjänsten obrukbar via Squeezebox.

Sedan den 16/6 så finns en beta att ladda hem av den plugin som tillåter den interaktion jag eftersökt såväl som gör att man enbart behöver ett plugin till själva Squeezebox-servern (betyder att jag också slipper en massa handpåläggning för att få det hela att fungera) och man behöver således inte heller ha flera programvaror igång på sin server såväl som det faktum att man får möjlighet att kontrollera uppspelningen med hjälp av fjärrkontrollen direkt i själva Squeezeboxen. Låtväxling, navigering, sökning, spellistor etc fungerar också jättebra och har i de flesta fall det beteende man förväntar sig sedan tidigare av en squeezebox.

Om du kör Squeezebox och älskar Spotify så kan jag varmt rekomendera dig att redan nu ladda hem plugin:et och installera det i din server. Ett krav för att kunna använda detta plugin är dock att man abonnerar på Spotify Premium. och beta-versionen är inte heller vad jag vet iaf officiellt stödd av Spotify. Du når hur som helst detta lilla underverk från följande sida: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?p=555020.

Jag har nu kört med tjänsten några dagar och uppspelningen såväl som sökning/navigering har hittills fungerat klockrent, det enda jag nu saknar är att man själv måste köra sin egna Squeezebox-server för att få stöd för Spotify. Jag hade i det lägre perspektivet gärna sett att Logitech själva bygger in stöd för Spotify direkt i sin tjänst mysqueezebox.com på samma sätt som de idag stödjer tjänster som MP3Tunes och MediaFly vilket skulle innebära att Squeezeboxen kunde användas för att lyssna på Spotify direkt från Internet utan att någon annan enhet i hushålet är på.

Nåväl man kan väl inte få allt direkt, hittills är jag iaf. mer än nöjd!

Annonser

Publicerad av Erik Ellingsson

Amateur actor, Sceptic and IT consultant with interest for Hockey (of course for my local team - Luleå Hockey), Environmental issues, Photography and Golf.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: