Äntligen framme!

Kl 11:05 satte jag mig på snabbtåget och påbörjade den sista del-etappen på väg mot Santiago de Compostela. Det tog totalt 19 minuter och resan kostade €2,6. Vi åkte mest genom skog och åkermark, men så några minuter innan vi anlände stationen började man plötsligt se fler hus såväl som större vägar och allt det där som hör en liten större stad till. Tåget bromsade så till, dörrarna öppnades och jag var framme. Inte direkt till fots, men dock var jag äntligen där.

20110812-094344.jpg

Jag passade på att ta mig från stationen och försökte hitta min väg ut mot en skylt med destinationens namn på att fotografera. Den enda jag hittade var en skylt som satt direkt på själva byggnaden på grund av de omfattande renoveringar de höll på med så därför ser ni på bilden nedan deras järnvägsstation.

20110812-094619.jpg

Jag tittade mig omkring och fick genast syn på en vy som jag kände igen borta i horisonten. Jag såg en dokumentär för några år sedan om att man höll på att bygga en gigantisk kulturstad uppe bland bergen i Spanien – och mycket riktigt så var det den jag såg i horisonten. Klicka på länken för att läsa mer: http://en.wikipedia.org/wiki/City_of_Culture_of_Galicia

20110812-100747.jpg

Jag plockade fram kartan vi förberett oss med, gick bra att följa den ända in till ”gamla staden” där jag tappade bort mig i alla snäva gränder. Då hotellet låg tvärs över staden sett från järnvägsstationen blev del en hel del promenerande innan jag slutligen kom fram. Den förmiddagen gick i väldigt stor utsträckning ut på att läsa gatnamn från de olika fasaderna.

20110813-082535.jpg

När jag så småningom hittade var på kartan jag befann mig insåg jag att jag faktiskt var väldigt nära katedralen. Så enbart 5 minuters promenad senare stod jag på Obrigado-torget tillsammans med en massa andra pilgrimer som var väldigt glada att också ha nått målet. Jag spelade in en kort film från när jag kom fram som går att se här:

Jag såg till att sedan fixa med in-checkningen på hotellet såväl som att komma ikapp med min e-post innan jag fick besked av Patrik att han var på ingående. Vi sammanstrålade på det stora torget och passade sedan på att besöka katedralen lite innan det var dags att runda av kvällen med en god middag såväl som en fruktansvärt god Sangria som avrundning på kvällen.

20110813-082646.jpg

Dagen därpå var det dags att unna sig att ta en ordentlig sovmorgon innan det var dags att gå till pilgrimsmässan som vi skulle delta på. Mässan var ganska lik en nattvardsmässa hemma i Sverige om än på fyra olika språk såväl som att det var en lite striktare katolsk stämning som rådde inne i katedralen. Det som skiljde sig mest mot hur vi gör i lutherska kyrkor var avslutningen där prästerna ser till att få ett stort objekt i gungning som i sig sprider ut rökelse. Vad jag förstått så använder katolska kyrkor rökelsen för att den symboliserar människornas kontakt med Gud (sker genom röken) och det var hur som helst kul att se. Jag tog också en video på detta som att finns att se på följande länk:

Efter mässan passade vi på att ta en lång tur genom katedralen såväl som att besöka museet där man får se mycket av historien beskriven såväl som objekt som varit viktiga för kyrkan m.m. Det fanns en hel del då denna plats räknas som 3:e viktigast för kristna efter kyrkan i Rom och Jerusalem.

Efter besöket åkte vi med ett turisttåg som gick runt hela staden för att vi på ett snabbt sätt skulle hinna med att se så mycket som möjligt av staden innan mörkret väl lade sig.

20110813-082738.jpg

Annonser

Publicerad av Erik Ellingsson

Amateur actor, Sceptic and IT consultant with interest for Hockey (of course for my local team - Luleå Hockey), Environmental issues, Photography and Golf.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: